Jan van Bakel.Dagboek Zuid-Afrika

Vorige: 22 juli 1981
Terug naar hoofdmenu.


Nelspruit 23 juli 1981

Vandaag was de tweede dag Kruger National Park. Helemaal enthousiast geworden door de tocht van gisteren moest het ons vandaag, zeker aanvankelijk, wel tegenvallen. We hebben de ingang gekozen bij Malelane. Dat is een plaatsje aan de grote weg naar Mozambique. Die poort hadden we gisteren als uitgang genomen. Vlak voor die uitgang hadden we de cheeta gezien, dus onwillekeirig waren de verwachtingen enigszins gespannen. Het was dan ook een teleurstelling dat we vandaag, via de zandweg in de richting van krokodilbrug, tijdenlang niets hebben gezien.
(...)
En we hebben op een bepaald punt ook weer de auto verlaten om onder begeleiding van een jonge zwarte knaap, gewapend met een speer, naar een dozijn of wat nijlpaarden te kijken. Maar de kick van het fantastische ontbrak. Gelukkig dus maar dat we na verloop van tijd bij een kunstmatige drinkplaats een grote kudde zebra's troffen. Ze kwamen van links, van die drinkplaats zoals later bleek, en staken vr ons de weg over. De beesten bleken helemaal niet schichtig, in afwijking van wat ik gisteren nog dacht. Het zijn mooie dieren, die als enig nadeel hebben dat ze uitgevonden lijken door de speelgoedindustrie. Omdat je het niet voor mogelijk houdt dat zoiets kan groeien en omdat ze, als ik me goed herinner door de Erdal-fabriek, in het verleden zo misbruikt zijn in de reclame. Die paardachtige wezens lijken in het wild ook zo overbodig. Een buffel dat is heel wat anders, maar een zebra?
(...)
En even verderop was dus die kunstmatige drinkplaats. Ver verwijderd van de weg waar we ons bevonden. Een windmolen die voor voortdurende aanvoer van stromend water zorgde, midden op een immens grote vlakte waarover van alle kanten allerlei dieren zich naar het water repten. Tientallen, tientallen van verre aanspringende apen, ontelbare impala's, varkens, zebra's, en verweg, nauwelijks te onderscheiden, nog wel andere. We hebben er lang staan kijken, met de verrekijker en het blote oog. 's Middags hebben we wat gegeten in een rustkamp, Lower Sabie, gelegen aan de Sabie, die rivier vol nijlpaarden en krokodillen.

(...)

Toen we vanavond ons met grote snelheid naar Numbi Gate spoedden, liep Jos in een snelheidsval van de parkwacht. Dat betekende wat emotie en een boete van 18 rand. (...) Nu slapen we vannacht in een hotel waar Jos en Krish al twee nachten hebben geslapen. En morgen gaat het terug naar Natal. De route is al uitgestippeld.

Verder: 25 juli 1981


Jan van Bakel, Zuidafrikaans dagboek.
janvanbakel.nl

Terug naar boven

Reactie? Bericht: jan.van.bakel@gmail.com.