Jan van Bakel.Grondwet

Vorige Entr'acte
Volgende Entr'acte
Terug naar Archief Entr'actes
Terug naar hoofdmenu.


Wie bedenkt het allemaal? Mijn zoon belt op. Kan hij met vrouw en kinderen van vrijdag tot zondag bij ons logeren? Ik zeg, ik moet het je moeder vragen. Ik zal je mailen zodra ik het weet. Mail hem dus. Ongeveer zo: Beste S. Wij zijn akkoord dat jullie van vrijdag 31 maart tot zondag 2 april bij ons logeren. Bedenk dat ik zit onder de hemel van Microsoft in het zogenaamde MS-Outlook. Ik doe een send en wat gebeurt? Het huidige toppunt van de Westeuropese intelligentie bericht: Ik heb geen afspraak gevonden. Kan de mail niet verzenden. Toen was ik genoodzaakt om een nieuwe tekst te concipiëren waarin het woord 'akkoord' niet voorkwam en waar ik de tijden in woorden in plaats van in cijfers weergaf. Echt verstand heeft het dier immers niet.

Waarom is dat nou een misdrijf tegen de menselijkheid? Omdat iemand wordt onderworpen aan een of ander, uiteraard dom, systeem dat meent te weten hoe het in de wereld moet toegaan. Het gaat als steeds om bescherming en ondersteuning en behoeding tegen fouten, maar het is gewoon een criminele mishandeling van autonome menselijke wezens die heus wel weten wat ze willen, maar die, sinds de uitbraak van de gebruikersvriendelijkheid en de gemonopoliseerde omgeving waar die zich manifesteert en waar je feitelijk ook al niet meer omheen kunt, worden veroordeeld tot slavernij. Daarover wordt niet gesproken in het jarenlange proces dat Bill Gates nog voor het jaar 2007 glansrijk gaat winnen. Daar wordt niet gediscussieerd over de vraag of je zonder gevaar voor vervolging een systeem mag verkopen dat tegen jou, eigenaar van dat machientje, waar je toch gauw tweeëntwintig honderd gulden voor betaald hebt, roept: U bent niet bevoegd voor deze bewerking. Raadpleeg Uw netwerkbeheerder.

In de grondwet moet komen staan, dat ieder onderdaan zal worden beschermd tegen de aanwezigheid op de markt van computersystemen waarvan je niet alle (ALLE ) opties stuk voor stuk kunt uit- en aanzetten.

Jan van Bakel, 5 april 2000


janvanbakel.nl

Terug naar boven

Reactie? Bericht: jan.van.bakel@gmail.com.