Jan van Bakel.Dat spreekt boekdelen

Vorige Entr'acte
Volgende Entr'acte
Terug naar Archief Entr'actes
Terug naar hoofdmenu.


Bij Peper is het natuurlijk niet begonnen, maar het heeft althans bij mij de gedachtevorming wel drastisch gestimuleerd. Iedereen weet het nou: de affaire tegen hem is geseponeerd. En de commentatoren in de krant hebben er een weektaak aan om uit te meten wat dat allemaal niet betekent. - Ik moet u terzijde even waarschuwen tegen deze laatste zin. Om de tweeduidigheid te bestrijden had ik moeten tikken: niét, aangenomen dat je zo aangeeft dat daar het zinsaccent gedacht wordt. Heel iets anders dan wanneer er had gestaan: betékent. - Dus: Peper z'n zaak is geseponeerd, maar dat betekent natuurlijk niet dat hij nou voor eerherstel in aanmerking komt. Of: honderd procent zuiver op de graat is of zoiets. Inderdaad, iedereen zal toegeven dat het dat niet betekent. Als het dat wél betekende, zouden er een paar ingrijpend gewijzigde herdrukken van Nederlandse woordenboeken op stapel gezet moeten worden. Of van het wetboek van strafrecht. Ook kun je gemakkelijk begrijpen dat in dat tweede stuk kan-niet-schelen-welke andere zin kan verschijnen behalve de mededeling die in het eerste stuk staat. Bijvoorbeeld: Peper z'n zaak is geseponeerd, maar dat betekent natuurlijk niet dat hij Neelie niet slaat..

En toch. Ik zou wel eens willen horen hoe een van onze geëerbiedigde rechters zijn vonnis zou argumenteren als Peper hier een zaak van belediging van zou maken. Dat dat een punt zou kunnen zijn blijkt als je overweegt wat het volgende zou uitwerken: Peper z'n zaak is geseponeerd, maar dat betekent natuurlijk niet dat hij Nelie slaat.. Iedereen roept onmiddellijk verbaasd en verontwaardigd: Allicht, vanzelfsprekend! Maar bij die andere zin zou je Peper een kans geven. En er is dus toch iets aan de hand. De laatste zin schijnt geschreven te worden ten gunste en de eerste ten nadele of ten ongunste van het lijdend voorwerp. Iemand die zo'n zin schrijft laadt de verdenking op zich dat hij wil suggereren dat dat niettemin wél het geval is.

Wat je in elk geval zonder risico over de kwestie kunt zeggen is: Dat spreekt boekdelen. Niemand weet wat dat precies betekent maar u moet het wel goed in de gaten houden, zeker ook als de grote tekst-wedstrijd Melkert-Kok binnenkort wordt uitgevochten,

Jan van Bakel, 20 december 2000.


janvanbakel.nl

Terug naar boven

Reactie? Bericht: jan.van.bakel@gmail.com.