Jan van Bakel.Astronomie en sexe

Vorige Entr'acte
Volgende Entr'acte
Terug naar Archief Entr'actes
Terug naar hoofdmenu.


Om op een punt terug te komen, nee, daar hou ik eigenlijk niet zo van. Politiek correct taalgebruik echter vraagt nogal eens de aandacht, ik heb er ook al eerder bij stilgestaan en het moet nu echt weer opnieuw. Duidelijker gezegd: bij de attente en eerbiedige vermelding van zowel de vrouwelijke als de mannelijke sexe overal waar het moet. En dat is overal waar het kan. Als je er eenmaal een beetje mee uit de voeten kunt zul je zien dat het altijd kan. En dus altijd moet. Om u weer op het goede been te zetten: je moet altijd uitdrukkelijk ook de vrouwen honoreren overal waar de keuze van een mannelijk pronomen de aandacht eenzijdig en dus ten onrechte op mannen werpt. Je moet dus nooit schrijven: je moet iemand op z'n gemak stellen maar altijd: je moet iemand op zijn of haar gemak stellen. De vrouw wordt in onze maatschappij allerwege onderdrukt en verwaarloosd en volgens de wetten van het politiek correcte taalgebruik moet dat in een algemene uitspraak - een uitspraak die zowel mannen als vrouwen betreft - vermeden worden. De vrouw komt in onze wereld altijd tekort. Formuleer je de zin met alleen z'n i.p.v. zijn of haar - en het beste is natuurlijk haar of zijn - dan worden alle vrouwen die de uitspraak lezen beledigd en gediscrimineerd. Beter: alle vrouwen, want de spreker of schrijver beoogt natuurlijk geenszins iemand bij zijn (of haar?) discriminatie te ontzien. Het Amerikaanse tijdschrift Astronomy van februari 2001, beter gezegd de aldaar geciteerde Nickolay Gnedin van de Universiteit van Colorado, is terdege van deze wet op de hoogte. Hij spreekt over de reionization, een proces dat zich op een bepaald moment in de geschiedenis van de kosmos heeft voorgedaan, en geeft een idee omtrent het moment-waarop en de tijdsduur aldus:

"If the universe is a 50-year-old person," suggests Gnedin, "then reionization took place when he or she was two years old and lasted for two months." (pag. 44).

De edele en eervolle bedoeling is duidelijk. Als het universum een 50 jaar oud persoon is, dan zou het beledigend en discriminerend voor vrouwen zijn te veronderstellen of in- of expliciet te suggereren, dat het dan alleen maar een man zou kunnen zijn. Ze kunnen daar wel George W. Bush tot president benoemen maar dat betekent niet dat ze onbeschaafd zijn.

Jan van Bakel, 5 januari 2001.


janvanbakel.nl

Terug naar boven

Reactie? Bericht: jan.van.bakel@gmail.com.