Jan van Bakel.MTV en de meisjes

Vorige Entr'acte
Volgende Entr'acte
Terug naar Archief Entr'actes
Terug naar hoofdmenu.


Verwarrende tijden. Allerwege staan de normen op de tocht. Of er een moreel verschil bestaat tussen koeien doodmaken vanwege de Europese centen of vanwege de Europese vleesbehoeften? In het eerste geval zeg je: doodmaken want anders kost het ons geld, in het tweede geval: doodmaken want anders lijden we (lekkere) honger. Wat lekkere honger is dat weet u toch? Niet echte honger, maar alleen zin in wat lekkers. In Amerika hebben ze zulk soort problemen geünificeerd, geglobaliseerd, getranscendeerd? Hoe zullen we het noemen? In alle geval komt het erop neer dat ze voor één oplossing gekozen hebben: vraag het aan het Amerikaanse volk. Als dat zegt dat je geestelijk gehandicapte of minderjarige misdadigers mag executeren, dan doet de gouverneur dat. Of de rechter, of de president, dat weet ik niet precies. Maar statistisch onderzoek onder het volk beslist in elk geval. Statistiek is uitgevonden omdat we dan geen wetenschap meer nodig hebben, en zo wordt ze gebruikt omdat we dan geen moraal meer nodig hebben. Jazeker, geen moraal. Want ze vragen het Amerikaanse volk niet of ze iets als een moraal gebruiken bij het maken van een keuze.

Wij hier in Nederland hebben ook zo onze problemen. Bernard Hulsman buigt zich in de krant (NRC 29-03-01) over de vraag wat meisjes mogen. Op de TV wel te verstaan en in de clip of de film. Want wat meisjes thuis mogen is natuurlijk hun eigen zaak. Daar gebruiken ze hun eigen moraal of hun eigen statistisch onderzoek. Dat zoeken ze maar uit. Maar op de buis gaat er iemand over, daar hebben wij er iets mee te maken. MTV heeft iets tegengehouden of verminkt. Shit veranderd in sj bij voorbeeld. En nu de nieuwste clip van Madonna What it feels like for a girl praktisch niet uitgezonden. Praktisch. Dat wil dus zeggen dat de moraal ook gekwantificeerd wordt. MTV Nederland laat het alleen 's nachts zien zegt Hulsman. Hij houdt het kennelijk hele dagen in de gaten en blijft ervoor wakker. Alla, het is een journalist, iemand moet er voor ons waken.

Hulsman vindt het maar onzin dat iemand moeilijk doet over al die dingen. Tot de christelijke moraalridders hoort hij in elk geval niet. Hij hoort tot de eenvoudigen van geest die denken: als de christenen zich ooit met iets hebben bezighouden, gooi het maar weg. Denkend dat moraliteit alleen, of typisch bij christenen aangetroffen wordt. Hulsman is niet zo kleingeestig. Maar hij houdt er wel zijn normen en waarden op na, zoals blijkt uit zijn slotzin: MTV beschermt de kijkers tegen iets waarmee ze dagelijks door andere zenders worden overvoerd. Gekwantificeerde moraal. De Amerikaanse oplossing. Het Volksempfinden.

Jan van Bakel, 30 maart 2001.


janvanbakel.nl

Terug naar boven

Reactie? Bericht: jan.van.bakel@gmail.com.