Jan van BakelMonowiel


Terug naar hoofdmenu
Vorige Entr'acte
Volgende Entr'acte
Archief Entr'actes

Eens heb ik de redactie van de NRC een brief geschreven waarin de volgende zin voorkwam: Soms lijkt het er wel op dat alles wat in de krant staat en wat je kunt controleren niet klopt. Dat ging over twee dingen: een artikeltje over Amsterdam 9 mei 1940 waarin poëtisch werd beschreven hoe rond middernacht een groepje van een vergadering huiswaarts keerde terwijl de maan stralend aan een heldere hemel stond. Dat kan niet kloppen omdat op die dag de maan nog jong was en al eerder onderging. En in dezelfde krant werd een zin geciteerd uit het gedicht Vrede van Leo Vroman in Nationale Snipperdag (De Gids e.a. 1954) aldus Vrede, Godverdomme vrede, wat hoorde te zijn Vrede, Jezus Christus vrede. Die brief hebben ze toen in gemutileerde vorm en met weglating van de genoemde zin afgedrukt. En dat was dus de laatste keer dat ik iets als een tekst aan ze toevertrouwde.

Gisteren ging het over iets anders: een Braziliaans monowiel. Ik zal u helpen met een citaat: De Braziliaanse uitvinder Tito Lucas Ott (waar zou die vandaan komen? JvB) heeft een nieuw gemotoriseerd monowiel bedacht dat bedoeld is voor serieproductie. In het gladde ontwerp van de Weelsurf zit de berijder in het enorme wiel met een diameter van 1,60 meter. Een tweetaktmotor van 55 cc is onderin geplaatst en drijft het buitenwiel aan (NRC 21-10-02). Niet moeilijk voor te stellen, en al zeker niet wanneer je zo'n mobiel ooit hebt gezien. Want dat is het geval wat mij betreft. Ik heb geen muurvaste herinnering aan de datering van sommige dingen die ik mij herinner uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Omdat wij verhuisden in 1936 en ik bijna de straatstenen zou kunnen aanwijzen waar ik het ding zag, moet het tussen 1933 en 1936 geweest zijn toen bij wijze van demonstratie over de smalle klinkerweg bij ons op Den Berg het voertuig passeerde. Een éénwieler met de bestuurder erin, schommelend op een motor die in het grote wiel onderin bleef hangen. Precies dus wat die meneer Ott (waar zou die toch vandaan komen?) onlangs heeft uitgevonden.

De krant is natuurlijk onzorgvuldig geweest. Als ze het bij mij hadden gecheckt, hadden ze weer wat onwaarheid kunnen voorkomen.

Jan van Bakel, 15 oktober 2002

janvanbakel.nl

Reactie? Bericht: jan.van.bakel@gmail.com.

Terug naar boven