Erica Terpstra


Terug naar hoofdmenu
Vorige Entr'acte
Volgende Entr'acte
Archief Entr'actes

Wat een krant vandaag. Ik had het niet verwacht, want zeg nou zelf, wat gebeurt er nou helemaal? Maar ik werd wreed gewekt uit mijn argeloosheid door het bericht over Jeb Bush die in Talahassee voorkomen heeft dat een zwaar hersenbeschadigde vrouw, van wie de behandeling enkele dagen geleden na meer dan dertien jaar door de rechter was stopgezet, geen sondevoeding meer kreeg. Hij had die stopzetting dus weer stopgezet, voor een veertiende jaar, denk ik. U kent de familie waarschijnlijk, maar dit gaat toch wel erg ver. Je zomaar als gouverneur moeien met iemand in bed. En dan dat feestje in Rome, ter ere van de zalige zuster Moeder Theresa, van de familie Raffarin en de vrouw van president Jacques Chirac, dat maar eventjes 100.000 euro's heeft gekost. Allemaal voor rekening van het Matignon, het kantoor van de premier. Goed dat Moeder Theresa dat niet meer heeft hoeven meemaken. En wat vindt u van dat bericht over de Groninger wierden? U weet, dat zijn door mensehanden opgeworpen woonheuvels die later door anderen (barbaren?) zijn afgegraven, om het materiaal te gebruiken als meststof. Een land van boeren blijft een land van boeren. En nou zei de Groningse gedeputeerde H. Bleker (CDA) dat ze die heuvels weer willen opwerpen. Herstellen. Maar ze kunnen daar moeilijk geschikte grond voor vinden. Die blijkt dus, voor zover er van mest iets overblijft, zoekgeraakt. Maar afgezien daarvan, voor welk deel van het verleden moet je nou het meeste eerbied hebben?

En dan kan het natuurlijk in een spannende krant niet missen dat Chirac minstens één keer ook zelf op de proppen komt. Hij mengt zich in het debat over de hoofddoek. Hij zegt letterlijk (het staat tussen aanhalingstekens): De staat zal nooit toestaan dat op het hart, de geest en het gedrag van zijn burgers druk wordt uitgeoefend die in strijd is met de wetten van onze democratie. Burgemeester Bertrand Delanoë overweegt al een werkneemster van de sociale dienst met verlof te sturen. Ozo.

Maar de blits maken vandaag de moslims in Rotterdam die een feesttaart van een moskee gaan bouwen waar het monument van Victor Emanuel nog een puntje aan kan zuigen. Werkelijk iets voor de Efteling of zo. De oude Arabische tradities veroubolligd tot iets als super-lego. Natuurlijk hoeft het allemaal niet eigentijds te zijn wat er gemaakt wordt. Dat blijkt ook niet nodig als je kijkt naar wat Le Corbusier of Gaudi bouwde. Als ze in die richting iets fraais zouden presteren, laat ze maar doen.

Ja en er was misschien nog wel meer. Ik hoop dat ik niks vergeten ben. Mijn vrouw zegt de laatste tijd vaker dat ik wat kort van memorie word.

Jan van Bakel, 22 oktober 2003

janvanbakel.nl

Reactie? Bericht: jan.van.bakel@gmail.com.

Terug naar boven