Jan van BakelJoos van der Velden 1941 - 1975


Terug naar hoofdmenu
Vorige Entr'acte
Volgende Entr'acte
Archief Entr'actes

De enige documentatie die ik bezit over de jong overleden kunstenaar Joos van der Velden is een tentoontellingsboekje uit 1965 van de Nijmeegse GBK. Het motief was het Raadsel van Nijmegen. Acht kunstenaars exposeerden werken op dit motief: Ted Felen, Oscar Goedhart, Klaas Gubbels, Gustave (Asselbergs), Eduard Noyons, Dirk Rodenburg, Robert Terwindt en Joos van der Velden. Verder exposeerden ook Harrie Gerritz, Elly Kuipers, Toon Vijftigschild, Joop Russon en Ben van Pinxteren. Het boekje bevat een inleiding van de hand van onze voorzitter, Elias Broekkamp. Een inleiding bij de tentoonstelling in het Waaggebouw werd gehouden door H. Fentener van Vlissingen. In mijn herinnering was een groot bronzen relief van Oscar Goedhart het roemruchte centrale stuk. De gemeente heeft het gekocht en ergens in de binnenstad zwaar in een muur verankerd. Wat niet voldoende was om jaren later een barbaarse diefstal te voorkomen. Die pas weer veel later ontdekt werd ook nog. Maar het is hergoten. Allemaal mijn herinnering dus.

Aan Joos van der Velden heb ik nog een andere herinnering, eentje die verband houdt met een opening van een tentoonstelling van zijn werk door Karel Reijnders. Toen ik door een of andere oorzaak niet in staat was bij die opening aanwezig te zijn heb ik Karel betrokken in een procedure om een oud zeer te helen. Dat zat zo. Toen ik in de jaren vijftig leraar was van het Sint-Ludgercollege in Doetinchem trof ik daar onder de leerlingen Joos van der Velden. Een jongen die je niet over het hoofd zag en die dus van meet af aan een onuitwisbare indruk op mij maakte. Door zijn levendige aard hield hij zich vaak met andere dingen bezig dan die welke ik daar aan te bieden had en zo gebeurde het dat ik eens van de jonge kunstenaar een tekening heb ingenomen die hij tijdens de les had geproduceerd. Het was een leesles waarbij we het onvergetelijke Epiek en Lyriek van W.L.M.E. van Leeuwen gebruikten en zo werd dat het boek waar het kunstwerk jarenlang vergeten achterbleef en waar ik het in mijn Nijmeegse jaren terugvond. Ik heb het aan Karel gegeven en hem gevraagd het bij gelegenheid van de opening aan de kunstenaar ter hand te stellen met aanbieding van mijn groeten en mijn schaamtevolle excuses.

Karel is dood, Joos van der Velden is dood. Ik herinner me niet of Karel mij ooit iets heeft terugverteld over die opening. Of hij inderdaad die tekening aan Joos heeft gegeven. Hoe die erop gereageerd heeft. Ik kan dus niet anders dan hier deze paar regels schrijven. Het slaat allemaal nergens op misschien. Maar het zou kunnen dat iemand die tekening nog ergens heeft gevonden. Eentje met een autootje was het. In het achterland van de dood.


De drie v.l.n.r. Oscar Goedhart, Joos van der Velden, Ted Felen.
beneden Dirk Rodenburg.

Jan van Bakel, 16 april 2007

janvanbakel.nl

Reactie? Bericht: jan.van.bakel@gmail.com.

Terug naar boven