Jan van BakelJijzelf


Terug naar hoofdmenu
Vorige Entr'acte
Volgende Entr'acte
Archief Entr'actes

Ik ga niemand beledigen, want een mens is een mens en een mens is niet slechter dan een mens, tenzij door barbaarse omstandigheden waar hij ook niks aan kan doen. Ik ga niemand beledigen . Maar ik mag wel zeggen wat ik van bepaalde (abstracte) dingen denk. Abstracte dingen zijn gedachte dingen. Geen concrete dingen die je kunt zien bij een of andere concrete mens die ergens loopt of praat, maar dingen puur in abstracto. Het is niet nodig dat wie dan ook zich dat persoonlijk aantrekt. Wat nodig zou zijn voor een belediging. Het is voldoende dat de gedachte gevestigd wordt want de gedachte bepaalt de beschaving. Hoe meer concrete mensen in hun hoofd de goede gedachten omdragen, hoe beschaafder de wereld wordt.

Ik ga dus niemand beledigen. Maar ik zeg wel dat de gedachte onzinnig is dat er ergens een God zou bestaan die de mensen geschapen heeft naar een of ander beeld en die erop zou staan dat de helft daarvan zijn schoonheid zou bedekken die Hij zelf geschonken heeft. Die helft zou zich niet in natuurlijke schoonheid aan anderen mogen tonen om geen begeerte op te wekken. Begeerte welke die God natuurlijk ook wel in het grote Niet had kunnen laten als dat eigenlijk beter was geweest. Ik ga niet beledigen. Maar ik zeg wel dat het onzinnig zo al niet misdadig is de jonge mensen die aan de schoot van een vrouw zijn ontvallen vóór te houden dat zij zich geen zelfstandige of autonome gedachten mogen vormen aan de hand van wat zij waarnemen, eenmaal gevallen uit die schoot. Dat zij zich geen eigen gedachten mogen vcrmen maar dat zij hebben aan te nemen en te volgen dat wat anderen zeggen. Dat dat geen hoogmoedswaanzin is van die anderen, maar integendeel de ware en heilige Wil van die God. Dat zij de heilige wetten van de ouden hebben te volgen. Dat er profeten zijn die de boeken hebben geschreven. Met blinde ogen en met een hand die gedreven werd door de Geest. Dat dat geboden brengt die in onderwerping en blindelings te volgen zijn. "Wij zijn onnutte dienstknechten". Dat het zelfs een ideaal is daarvoor te sterven.

Ik ga natuurlijk niet beledigen, maar ik zeg wel dat dit alles het inbegrip is van barbarendom. Omdat het enige geloof dat de krankzinnigheid ontstijgt het geloof is in de ernst van wat wij in onszelf waarnemen - zolang het in onze harten niet is uitgeroeid door de barbarij der onderdrukking - te weten de wil tot eigen onafhankelijk inzicht in wat dat alles is wat die God ("Waarlijk Gij zijt een verborgen God") in ons hoofd heeft gevestigd. In ons eigen hoofd en op zijn best ook in dat van anderen.

Zoals ik zeg: ik ga niet beledigen, maar ik zeg wel dat dat alles onderwerping van vrije mensen is. Barbarij.

Jan van Bakel, 28 maart 2008

janvanbakel.nl

Reactie? Bericht: jan.van.bakel@gmail.com.

Terug naar boven