Jan van BakelSpellingkwellingVorige Entr'acte
Volgende Entr'acte
Terug naar Archief
Terug naar hoofdmenu

Ik bemoei me niet zoveel meer met de wereld. Je kunt dat waarderen, want er is weinig wat zozeer de keel gaat uithangen als een bemoeial en zeker een zeurderige bemoeial. En zeker als het gaat over iets ouds, iets van vroeger. En dat doet het nou allemaal. Want ik wil het nog n keer - en ik beloof het: voor de allerallerlaatste keer - hebben over de spelling. Die spelling van hondenhaar, ruitenwisser, kattenstaart, wattenstaafje, potenrammer, kousenvoeten, paardenvlees, perenblad, ruggenmerg, peulenschil, fluitenkruid, hanenpoten, pennenlikker, vlaggenschip en zoveel andere. Wat ik daar tegen heb? Het argument dat behelsde dat die tussen-n niks te maken heeft met meervoud. Dat was gewoon een overgangsletter. Zeiden ze. Trouwens: waarom moest koninginnefeest dan een uitzondering worden? Kijk, dat die commissie in de bevoegdheid van de taalgebruiker treedt, die beter als hullie weet dat het wel degelijk iets is van meervoud. Dat maakt die taalgebruiker toch typisch zelf uit? Dat is toch niet iets waar de spellingscommissie over gaat of voor gehuurd is? Waar moeit die zich mee? Wat matigt die zich aan? Wat denkt die wel?

Maar erger dan die spellingscommissie met haar theoretische scheve schaats zijn die redacties van kranten. Die menen er goed aan te doen door te laten zien dat ze die regels allemaal zo goed kennen. Met hun stinkende best. Maar het enige wat ze demonstreren is hun imbeciele volgzaamheid. Of nog erger: ze kopen bij een of ander slavenbureau een computerprogramma waarin ze hun btise voor eens en voor altijd vastleggen en waardoor al die keurige krantlezers worden uitgeleverd aan een dom slavensysteem. Ik erger me rot. Dat ik daar niet achter sta, dat mag u gerust weten. Sterker nog: dat met u weten. Ik wil het gezegd hebben. Ikke zelf dus. Ik zou me schamen.

P.S. Kan die commissie nou misschien nog n keer bij elkaar komen om te bepalen dat we nou ook weer koninginnenfeest moeten schrijven? Daar kan nou toch geen koningin zich meer een buil aan vallen?

Jan van Bakel, 13 mei 2013

janvanbakel.nl

Reactie? Bericht: jan.van.bakel@gmail.com.

Terug naar boven